Uitvalschermen

Een uitvalscherm is licht en gemakkelijk toepasbaar. Bovendien is het bijzonder effectief, omdat het de zon volledig van de ramen weert, terwijl een verkoelend zuchtje wind vrij spel heeft. Uitvalschermen zijn betrekkelijk eenvoudig van constructie en daardoor bijzonder bedrijfszeker.

Uitvalschermen zijn het meest te zien in het straatbeeld. Het zijn schermen die niet verticaal naar beneden rollen langs het kozijn, maar die (diagonaal) naar voren vallen. De onderkant van het doek zit met zijarmen aan een aluminium profiel vast aan de gevel.

Het doek is in vele verschillende kleuren en opdrukken leverbaar. Het rolt boven het raam op een doekrol. Om het doek te beschermen tegen de weersomstandigheden zijn er schermen waarbij het doek oprolt in een cassette.

voorbeeld armen

Voor verschillende situaties zijn er verschillende soorten uitvalarmen waarmee het scherm bevestigd wordt en uitvalt:

Vaste-arm: De arm heeft een vast draaipunt en valt uit vanaf de doekrol.
Markisolet: Er zit een extra tussenarm met tussenrol onder het scherm. Zo is er meer afstand van het raam en kunt u een naar buiten draaiend raam openen.
Glijarm: De arm is ongeveer gelijk aan een vaste-arm, maar de arm glijdt omhoog langs het aluminium profiel dat aan de muur zit. Hierdoor is een grotere uitval mogelijk en kunt u onder de arm doorlopen.
Valarm: Het doek zakt eerst verticaal langs het raam naar beneden. Daarna kan het doek uitvallen. Het moment van deze uitval is in te stellen.
Balkonarm: Deze arm is bedoeld om het scherm onder een overhangend balkon te hangen. De doekrol hangt vooraan onder het overhangende balkon, terwijl het aluminium profiel van de armen tegen de muur bevestigd is.
 

Gebruik aan de gevel: De doekrol (of cassette) en het profiel waaraan de uitvalarm zit zijn aan de gevel bevestigd. Alleen bij een balkonarmscherm hangt de doekrol aan het overhangende balkon.
Op grote hoogte: Per type arm verschilt het hoe goed u het scherm op grote hoogte kunt toepassen, maar er zijn extra windvaste armen. Bij een bezoek aan huis wordt u van advies voorzien welke armen het beste toepasbaar zijn. 
Bij ramen met verschillende vormen en maten: Vooral de markisolet is erg geschikt voor hoge ramen. Voor brede ramen zijn alle schermen geschikt, ze zijn in verschillende maten beschikbaar. Verder maakt de vorm van het raam niet uit voor het uitvalscherm. Want het scherm is niet direct verbonden aan het raam, het hangt er voor.
Bij ramen waar u langs moet lopen: Bij knikarmschermen en glijarmschermen zit de arm zo hoog dat u er niet tegen aan loopt. Bij de andere soorten uitvalschermen kunnen de armen de doorloop wel hinderen. Bovendien is de ruimte om onder het scherm te staan bij de meeste soorten armen maar beperkt. Alleen het knikarmscherm en het glijarmscherm bieden voldoende ruimte om onder het scherm te staan en lopen.
Bij ramen die naar buiten draaien: Voor naar buiten draaiende ramen is vooral het tussenrolarmscherm geschikt. Het glij- en knikarmscherm zitten echter ook niet in de weg bij dit type raam.
Bij balkons: Het knikarm-, glijarm- en balkonarmscherm zijn geschikt voor balkons. Bij het knikarm- en glijarmscherm is er voldoende ruimte om onder het scherm door te lopen en kan een behoorlijk oppervlak overkappen. Het balkonarmscherm is speciaal voor overhangende balkons.
Bij (dak)terrassen: Vooral het knikarmscherm heeft een grote uitval en is dus zeer geschikt voor terrassen. Hierover kunt u meer lezen bij Terrasschermen.
 

Warmteregulering
Passieve koeling: Met een uitvalscherm houdt u groot deel van de zonnestraling buiten en dus ook de warmte. Wanneer u een scherm heeft dat breder is dan het raam kunt u zelfs de straling van de zon van de zijkant buiten houden.
Passieve verwarming: Door het uitvalscherm omhoog te halen kunt u gebruik maken van de warmte van de zon.
 
 

Lichtregulering
Vooral hoogstaande zon: Uitvalschermen houden vooral de hoogstaande zon goed buiten.
Toevoegingen voor laagstaande zon : Om de laagstaande zon tegen te houden kunt u een volant aanbrengen. Dit is een strook doek die vooraan, aan de onderkant aan het scherm hangt. Ook is een type (Verso) waarbij het scherm doorgedraait kan worden en bijna vlak met de gevel komt te hangen .
Zelf te regelen: U kunt het uitvalscherm zo ver uit laten vallen als u wilt. Zo kunt u zelf regelen hoeveel licht er onder het scherm door moet vallen.
Daglicht doorlatend: Via de zijkant en indirect via de onderkant valt er daglicht naar binnen.
Beperkt de felheid van het licht: Er valt geen direct zonlicht naar binnen. Het licht is dus niet zo fel. Bij doeken met een lichte kleur is het licht erdoorheen valt echter feller dan bij donkere doeken.
Niet verduisterend.
 

Zicht
Beperkt doorzicht naar buiten en binnen bij neergelaten uitvalscherm: Bij het glij- en knikarmscherm kunt u onder het scherm doorkijken. De andere schermen hangen grotendeels voor het raam. U kunt dus wel naar buiten kijken, maar het zicht wordt gehinderd door het scherm.
Volledig doorzicht mogelijk: Door het uitvalscherm helemaal op te halen kunt u zonder problemen naar buiten (en binnen) kijken.
 

Weersbestendigheid
Windgevoelig: De standaard uitvalschermen zijn redelijk windgevoelig, maar dit is sterk afhankelijk van de windvastheid van de armen. Let daarom goed op de windklasse. .
Extra windvaste systemen: Er zijn extra windvaste schermen en armen. Let hiervoor op de windklasse.
Beperkt regenbestendig: Over het algemeen zijn terrasschermen voor korte tijd waterwerend. Daarna moeten ze binnengehaald worden. Er zijn echter wel doeken verkrijgbaar die geschikt zijn als regenwering.
 

Bediening
Handmatig: Via handslinger van binnen of buiten uit.
Elektrisch: Via een buismotor die u kunt bedienen met een schakelaar of afstandsbediening.
Automatisch: Via een zon- en windautomaat
Meer informatie over deze systemen vindt u op de pagina Bediening.

 

Meer informatieTips over onderhoud vindt u op de pagina Onderhoud Buitenzonwering.